TURISTIČKA MEKA

Lopar je turističko mjesto na otoku Rabu udaljeno 12 km od starog grada Raba. U Lopar se može stići trajektnim linijama Jablanac-Mišnjak i Valbiska-Lopar. Mještani su osobito ponosni na osnivača države San Marino klesara i rođenog Loparanina sv. Marina. Mjesto obiluje brojnim  pješčanim plažama koje privlače brojne turiste. Ima ih čak 22 od kojih su 3 nudističke (Ciganka, Sahara i Stolac). Najpoznatija i najveća od njih je svakako Rajska plaža koja je dugačka 1,5 km.

Lopar je poznat po brojnim skrivenim uvalama, koje omogućavaju savršen odmor svakoj obitelji. Odlika ovog živopisnog Primorskog mjesta su njegovi brojni restorani koji mu daju vrhunsku domaću gastronomsku ponudu. U Loparu se možete zabavljati uz brojne sadržaje za djecu i odrasle. Od raznih sportova na kopnu do vodenih sportova i noćnih klubova.

LOPARSKI OBIČAJI

loparski tanacU Loparu se među znamenitostima ističu crkva Sv. Ivana Krstitelja i crkva Blažene Djevice Marije. Obje crkve su cjelodnevno otvorene mještanima i njihovim gostima. Crkva Blažene Djevice Marije svoj dan slavi 08. rujna te toga dana mještani rade najveću feštu u godini poznatijom pod nazivom “Mala Gospa”. Loparani imaju neke svoje posebnosti među kojima se ističe posebno naglašeno izgovaranje slova “r” te pjevanje koje se razlikuje uobičajenog primorskog stila tradicionalnog napjeva. U Loparu se plešu “Tanac” i “Pojka” uz pratnju tradicionalnog glazbala od kozje mješine koje se naziva “Mih”. U Loparu se obilježava i karneval kada na Mesopust muški članovi obitelji oblače tradicionalnu karnevalsku odoru i obilaze kuće  donoseći sreću i radost ukućanima.

SREDOZEMNA MEDVJEDICA

medovabuzaLopar je poznat kao obitavalište Sredozemne medvjedice te je upravo po njoj nazvana i spilja “Medova buža” koja je danas postala mjesto održavanja vjenčanja ekzibiocinista.

GOLI OTOK

goli otokGoli otok koji je bio dugogodišnji zatvor nalazi se samo nekoliko milja udaljen od Lopara te ga svake godine posjećuje sve više turista kako bi upoznali njegovu povijest.